De stukadoor is geweest en heeft jou huis prachtig gestukadoord, en ineens zie je scheuren!?
Wij van CrownStuc Stukadoors Emmen komen ze in alle maten tegen, scheuren in het stucwerk.
Wat is in de meeste gevallen bij deze scheuren de oorzaak? Is elke scheur te verhelpen?  Hoe kun je dat doen?

De bekende vragen: Ik heb een scheur in de muur of ik heb een scheur in het plafond. Er is altijd een oorzaak van een scheur.
Scheuren die wij het meeste tegen komen zijn scheuren in de aanhechting van plafond en wand, dit is een inwendige scheur of ook wel een haarscheur genoemd. Een haarscheur op die locatie is eigenlijk altijd afkomstig door dat overtollig vocht de ondergrond verlaat, hier door krijg je krimp. Als het om scheuren bij een nieuwbouw woning gaat denk hierbij aan overtollig vocht wat in jou beton fundering zat en wat verdampt is. Vocht is volume en bij het verdampen uit een product krimpt het product. Als het product de basis is van een huis waar nog veel meer bouwlagen op gebouwd zijn het resultaat van het gekrompen product zichtbaar zijn in de afwerklaag.

Het antwoord ligt bijna altijd in de ondergrond.
Ondergrond met als basis de Fundering. Een gemiddelde betonfundering van een tussenwoning bestaat uit 5 kuub beton. Dit is 800 liter water, zon hoeveelheid water is van enorme omvang en volume. Als 800 liter water verdampt uit beton zal het enorm krimpen. Vandaar dat als een fundering gestort of gelegd is deze eerst de tijd krijgt om te drogen (en krimpen) voor dat men hier een metsel laag, vloerplaten, binnen en buitenmuren etc. op bouwt. Maar de gegeven tijd is niet altijd voldoende, want is de buitenlucht telkens vochtig of regent het geregeld dan kan het beton niet volledig drogen (en krimpen).
“Water in beton is ook volume, wat verdampt tijdens het drogen en krimp veroorzaakt!”
De bouwwerkzaamheden gaan wel door en de vloerplaten en binnen en buitenmuren worden wel gebouwd. Zodra deze delen gebouwd zijn zal de fundering goed kunnen nadrogen omdat er geen vochtige lucht of regen meer bij kan komen. De fundering droogt nog verder na en neemt nog eens af in volume (krimpt na). Dit proces kan nog nadrogen tot na het stucwerk is toegepast. Daardoor zijn er dan scheuren in het stukadoorswerk zichtbaar, inwendig maar soms ook midden over een muur of boven het raam of deur kozijn in de muur. Wij van CrownStuc Stukadoors Emmen komen dit geregeld tegen.

 

Scheuren langs de gipsplaten.
Er zit niet alleen vocht in de fundering van een woning maar ook in de specie waar mee de muren gemetseld zijn maar ook in de beton gestorte vloer en in de zandcement vloer. In het gehele huis zit vocht en tijdens een bouw kan dat niet altijd ontsnappen en verdampen voor dat de stukadoor terplekke is.
“door vocht opgezwollen hout kan de oorzaak zijn!”
Als er dan een gipsplaten wand of plafond gebouwd wordt met een houten constructie en daar op gipsplaten bevestigd is het heel waarschijnlijk dat bij een woning met een hoge luchtvochtigheid het hout vocht opneemt en daar door opzwelt en aankomt in volume. Na dat wij stukadoors geweest zijn en onze klus klaar is zijn er geen scheuren te zien. De kachel gaat omhoog en de ruimte wordt geventileerd en een paar dagen en soms weken later merk je wat scheuren in je muur, plafond op.

Als het antwoord niet in de ondergrond ligt.
Jou huis staat al jaren en zo in eens heb je een scheur. Het kan goed zijn dat er in jou omgeving aan het heien, als er een heipaal de grond in wordt geslagen om er een bouwwerk, dam, waterkant beschoeiing of voor een fundering op te bouwen geeft dit bij elke slag een enorme trilling door de omgeving. Dit kan voor scheuren zorgen. Wij van CrownStuc Stukadoors Emmen adviseren dan om contact met jou verzekering op te nemen.

Je hebt een nieuwe kachel en deze heeft een geweldig rendement omdat deze ontzettend warm kan worden, of beschikt over een speksteen. In de muur achter of in het plafond boven de houtkachel of gaskachel ontstaan in eens scheuren. Dit komt door de warmte en dat de vocht uit de ondergrond verdwijnt in een korte tijd. Ook als een woning jaren opgeleverd is, er is altijd een luchtvochtigheid in een woning. Deze vochtigheid zit ook in de muur. Stook je een kachel goed warm op gaat de luchtvochtigheid omlaag en verdwijnt het vocht ook uit de muur. Vocht is volume en bij het verdwijnen van volume ontstaat krimp en dat resulteert tot een scheur.

Je hebt jou plafond met v-naden laten stukadoren en deze heeft nu scheuren over het plafond lopen ter plaatse van de oude v-naad. Plafond platen met v-naden zijn vaak 120cm breed. Deze plafondplaten zijn hol van binnen en heten kanaalplaatvloeren. Deze platen liggen onafhankelijk van elkaar van de ene muur naar de andere. Deze van niet aan elkaar verbonden ook niet aan de bovenkant waar op de bovenverdieping een zandcement vloer op ligt. Mocht je het plafond vlak laten stukadoren loop je altijd een risico dat het plafond kan scheuren. Het zijn losse elementen die alleen aan de onderkant met een bewapeningsgaas overlapt worden. Wij van CrownStuc Stukadoors Emmen gebruiken wel een extra breed bewapening gaas maar meer is er ook niet aan te doen. Een solide verankering van de platen is niet mogelijk dus er bestaat een risico dat de platen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

Het repareren van scheuren.
Het herstellen van jou afwerking dien je te overleggen met de stukadoor. Is het een makkelijke herstel klus of gaat de reparatie lang duren. Wanneer kan de reparatie uitgevoerd worden, misschien moet je nog even wachten tot het verder gedroogd is en verder gescheurd is. Vaak ligt de oorzaak in de ondergrond en daar door is er ook niet altijd een schuldige aan te wijzen, dit is dan ook het proces van de bouw.

Vereniging Eigenhuis heeft een prachtige Scheur Wijzer op hun site gemaakt die jou inzicht geeft wat de oorzaak is en wat je moet doen bij verschillende type scheuren: https://www.eigenhuis.nl/wonen/onderhoud/waar-let-je-op/scheurenwijzer#/
Wie is Eigenhuis en wat doet Eigenhuis: Vereniging Eigenhuis is inleven gebracht voor de consument om begeleiding aan te bieden als je graag een derde partij inschakelt die objectief naar de situatie kijkt. Maar ook als je geen kijk hebt op wat een onveilige bouwconstructie is. Het is wel raadzaam op samen met eigenhuis naar de oplevering te gaan van je nieuwe woning, Als consument heb je iemand die een fout of onjuiste constructie kan constateren en hij weet wat de oorzaak is en wat er aan gedaan kan worden.

 

✉ GRATIS ONLINE  JE EIGEN OFFERTE SAMENSTELLEN? 
Wij hebben een pagina ingericht om uw offerte aanvraag te verwerken.

Zoekt u een eerlijke en heldere maar gratis offerte?  Dat kan nu online! U kunt zelf een offerte bij ons opstellen die aan uw specifieke wensen voldoet. Probeer de vragen zo correct mogelijk te beantwoorden in de stukadoor offerte aanvraag module voor een goede prijsindicatie.

Vraag een offerte aan

Neemt u contact met ons op voor een offerte aanvraag. u kunt ons bereiken op: 0610020396

stel ons een vraag

Advies of een prijsopgave kunt u bij ons ook via de mail vragen. beschrijf uw opdracht uitgebreid

Het laatste nieuws

Voor alle nieuwste ontwikkelingen kunt u ons volgen op o.a. Facebook en Instagram